1. Ana Sayfa
  2. Yazılım

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?
1

Google, insanların girdiği arama terimlerini analiz eden ve milyonlarca sayfadan veri alan karmaşık bir sisteme sahiptir. Bu algoritma, hangi web sayfalarının arama yapan kişinin ihtiyaçlarıyla en alakalı olduğunu belirler.

Algoritmalar geliştikçe daha iyi tahminler sunabiliyorlar. Örneğin, Google’ın temel algoritmasının bir parçası olan RankBrain, alakalı sonuçları sıralamada daha üst sıralara taşımak için makine öğrenimini kullanır. Google Arama Algoritmasının nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, doğru yere geldiniz. Arama sonuçlarını belirleyen sıralama faktörleri ve nasıl ilk sırada yer alabileceğiniz hakkında bilgiler bulacaksınız.

Google Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Google sıralama faktörleri, bir web sitesinin sıralamasını belirlemek için arama motoru tarafından kullanılan kriterlerdir. Sitenize gelen ziyaretçilerin kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olduklarından içerik pazarlamacıları için kritik öneme sahiptirler.

Bir web sitesi sıralanırken dikkate alınan birçok farklı faktör vardır. Bunlardan ilk ikisi geri bağlantılar ve içeriktir. Ancak sıralamanızı etkileyen yüzlerce başka faktör daha vardır. Bunların farkında olursanız, web sitenizin arama sonuçlarında ilk 10’a girme şansını artırabilirsiniz.

Geri bağlantılar, diğer web sitelerinden gelen ve web sitenizi işaret eden bağlantılardır. Bağlantılarınızı sayabilirsiniz, ancak sahip olduğunuz dofollow bağlantıların sayısına da bakmalısınız. Ahrefs popüler bir SEO markasıdır ve dofollow backlinklerinizi ölçmek için bir araç sunar.

İçerik, Google’ın en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Sitenizi yüksek kaliteli içerik içerdiğinden emin olmak için optimize etmelisiniz. Ancak, bu faktör çoğu üçüncü taraf araç tarafından büyük ölçüde göz ardı edilmektedir.

Bir diğer önemli faktör de sitede kalma süresidir. Google’a kullanıcıların web sitenizi beğenip beğenmediğini gösterir. Hemen çıkma oranının düşük olması, kullanıcıların aradıklarını bulamadıkları anlamına gelir ve bu da sıralamanız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Ayrıca ‘sayfa dışı’ faktörler de vardır. Bunlar diğer web sitelerinden gelen bağlantıları içerir. Sayfa içi faktörler kadar önemli olmamakla birlikte sıralamanızı iyileştirebilirler.

Dikkate almanız gereken diğer bazı faktörler şunlardır: LSI anahtar kelimeler, bağlantı metni ve içerik optimizasyonu. Ne üzerinde çalışmanız gerektiği konusunda daha iyi bir fikir edinmek için içindekiler tablosuna göz atın.

Core Web Vitals, Sayfa Deneyimi Güncellemesinden sonra daha fazla dikkat çeken yeni bir Google sıralama faktörüdür. Bu sistem, Google’a web sitenizin performansı hakkında bütünsel bir görünüm sunmak için mevcut arama sinyallerini kullanır.

RankBrain bir diğer önemli sıralama faktörüdür ve ziyaretçilerin web sitenizle nasıl etkileşime girdiğini inceler. Sitenizin bir sorguya çözüm sağlayıp sağlamadığı, sıralamanızın büyük bir belirleyicisidir.

Sıralama faktörleri yakından korunan sırlardır, ancak bunları anlarsanız, sıralamanızı iyileştirme yolunda ilerlersiniz. Ayrıca, rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

Google Arama Nasıl Çalışır?

Google arama, web’de gezinmenizi, bilgi bulmanızı ve içerik paylaşmanızı sağlayan bir araçtır. Birçok kullanım alanı vardır ve daha fazla kişiye ulaşmanıza yardımcı olacak güçlü bir araçtır. Ancak çoğu insan nasıl çalıştığını anlamıyor. İyi haber şu ki, Google sadece beş dakikada nasıl çalıştığını açıklayan bir video yayınladı.

Google’dan Patrick Thomas’ın seslendirdiği bu video, Google aramasının nasıl çalıştığını halka göstermeyi amaçlıyor. Kesinlikle tam bir açıklama olmasa da, izleyicilere nasıl çalıştığına dair genel bir bakış sunuyor.

Bir arama için en iyi eşleşen sonuçları sunma hedefine ulaşmak için Google’ın şaşırtıcı miktarda veriyi sıralaması gerekiyor. Bunu yapmak için 200’den fazla faktörü dikkate alan bir algoritma kullanıyor. Bu faktörlerden bazıları web sitesinin büyüklüğü, kullanılan dil, eş anlamlı kelimeler ve web sitesinin kalitesidir.

Bu sonuçlar daha sonra sıralanır, yani en alakalı sonuçlar ilk sayfada görüntülenir. Arama terimine ve konuma bağlı olarak bu sonuçlar farklılık gösterecektir. Örneğin, İngiltere’de “futbol” için yapılan bir arama, İngiliz futbol takımıyla ilgili sonuçları gösterecektir.

İlk sayfada hangi sonuçların görüneceğini belirleyen birçok farklı algoritma vardır. Bunlardan biri, bir web sitesinin sahip olduğu bağlantı sayısına bağlı olarak ne kadar önemli olduğunu değerlendiren “PageRank” algoritmasıdır. Bir diğer algoritma ise aramanın kapsamına ve anlamına odaklanmaktadır. Son olarak, algoritma önceki aramalara dayalı kalıpları tanıyabilir.

Yukarıdakilerin tümü, Google’ın örümcekleri olarak da bilinen bir dizi programın yardımıyla gerçekleştirilir. Bu programlar tüm internette arama yaparak mevcut tüm web sitelerini not alır. Daha sonra sayfaları ve içeriklerini indeksler ve çevrimiçi bir veritabanında depolarlar.

Google, veri tabanını bir bilgi tabanı ile birleştirerek saniyenin çok küçük bir bölümünde milyarlarca sayfa arasında gezinebilmektedir. Bu sayfalar toplu taşıma sağlayıcılarının seyahat sürelerini, resimleri, videoları, haritaları ve daha fazlasını içerebilir.

Google Arama Sonuçlarını Ne Belirliyor?

Bir Google aramasının sonuçlarını belirleyen birçok farklı faktör vardır. Bunlar kullanıcının arama yapma şeklinden Google’ın kullandığı algoritmaya kadar uzanır. Her faktör çeşitli nedenlerle değişecektir.

En önemli faktörlerden biri web sayfasındaki içeriktir. İçerik ne kadar alakalı olursa, bir ziyaretçinin onu bulma olasılığı o kadar yüksek olur. Ayrıca diğer siteleri sayfaya bağlantı vermeye teşvik eder. Bu, sayfanın, kendisine bağlantı veren sitelerin sayısına göre bir web sayfasına verilen bir puan olan PageRank’te büyümesine yardımcı olur.

Diğer bir faktör de web sitesinin otoritesidir. Bir web sayfasına verilen bağlantı sayısının yüksek olması, o web sayfasının saygın bir bilgi kaynağı olduğunu gösterir. Google, güçlü bir itibara sahip bir siteye daha fazla değer verecektir.

Son olarak, bir diğer faktör de web sayfasının hızıdır. Google, HTML biçimlendirmesine ve Chrome kullanıcı oturumlarından elde edilen verilere bakarak sayfa hızını dikkate alır.

Google’ın algoritmaları yakından korunur. Şirket dışında hiç kimse nasıl çalıştıklarını bilmez. Algoritmaya bağlı olarak, Google farklı kullanıcılar için farklı sonuçlar gösterecektir. Bununla birlikte, kullandığı bir dizi iyi belgelenmiş ölçüt vardır.

Google’ın sıralama sistemleri yüz milyarlarca web sayfasını sıralar. İndekslenmiş olanlar arama sonuçlarının en üstünde görünür. Dizine eklenmemiş olanlar ise sonuçların en altında görünür. Genel olarak Google, kullanıcılarına en doğru sonuçları vermeye çalışır.

Web sitenizi Google’ın ilk sayfasında görmediyseniz, yüksek bir konum için çalışmaya başlamak iyi bir fikirdir. İyi bir sıralamaya sahip olmak, dijital pazarlama çabalarınızın geri dönüşünde büyük bir fark yaratabilir.

Web sitenizin arama sonuçlarında bulunmasını sağlamak için içeriğinizi ve bağlantı oluşturmanızı optimize etmeniz gerekir. Ayrıca, Google’ın kullanıcılarıyla iletişim kurma biçimine çok dikkat ettiğinizden emin olun. Sık sık nasıl iyi tarafta kalacağınıza dair ipuçları verirler.

Arama motorları daha iyi sonuçlar elde etmek için formüllerini sürekli olarak değiştirmektedir. Bazı faktörler her zaman diğerlerinden daha değerli olsa da, herhangi bir faktörün daha fazla veya daha az değerli olması mümkündür.

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

Google’da Nasıl İlk Sırada Yer Alınır?

İşletmenizin Google’ın ilk sayfasında yer alması giderek daha önemli hale geliyor. Ancak işin içinde birçok değişken var. Başarılı olmak için Google’ın arama sonuçlarının arkasındaki algoritmaları anlamanız gerekir. Ayrıca belirli stratejileri de uygulamanız gerekir.

İşletmenizin Google’ın ilk sayfasında yer almasını sağlayan en önemli faktörlerden biri kaliteli içeriktir. Algoritma, içeriğinizin arama yapan kişinin amacıyla ne kadar iyi eşleştiğine bakacaktır. Örneğin, birisi bir NFL takımını arıyorsa, algoritma kullanıcının takım hakkında daha fazla bilgi edinmek istediği şeklinde yorumlayabilir.

Web sayfalarınızın hızlı yüklenmesini sağlamak için sayfalarınızı optimize etmeniz de önemlidir. Bu, bir site haritası ile yapılabilir. PageSpeed gibi ücretsiz bir araç kullanmak sıralamanızı belirlemenize yardımcı olabilir.

Web sitenizde kaliteli görseller ve videolar olması kullanıcı deneyimini iyileştirecektir. Ayrıca, sayfalarınıza çok sayıda bağlantı olması, Google’ın içeriğinizi bulmasını ve dizine eklemesini kolaylaştıracaktır.

Bu site içi optimizasyon uygulamalarına ek olarak, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyerek web sitenizin Google’ın ilk sayfasında daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Bunlar sektörünüzle ilgili özel terimlerdir. Anahtar Kelime Aracı gibi bir araç, en iyi uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olmak için size anahtar kelime ölçümleri sağlayabilir.

Google’ın ilk sayfasında yer almanın bir diğer önemli faktörü de içeriğinizin ne kadar alakalı olduğudur. Google’ın algoritması sitenin hem kalitesini hem de alaka düzeyini dikkate alır. Hedefiniz, içeriğinizin ideal müşteriniz için yararlı olduğundan emin olmak olmalıdır.

Son olarak, sitenizin tamamen taranmış ve dizine eklenmiş olması gerekir. Bir site tam olarak dizine eklenmemişse, sıralamaya girmesi daha zor olacaktır. Google algoritmasının ayrıntılarını paylaşmasa da ipuçları vermesi muhtemeldir. Google’ın SEO’larla nasıl iletişim kurduğunu takip etmek, arama motorunun iyi tarafında kalmanıza yardımcı olabilir.

İster küçük bir yerel işletme ister büyük bir şirket olun, şirketinizi Google’ın ilk sayfasına çıkarmak mümkündür. Doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için bu kanıtlanmış yöntemleri izleyin.

Domain Otoritesi

Etki alanı otoritesi, bir web sitesinin sıralama potansiyelini tahmin etmek için kullanılan bir metriktir. Bir makine öğrenimi algoritması kullanılarak hesaplanır. DA puanı, geri bağlantılar da dahil olmak üzere bir dizi bağlantı metriğine dayanır.

SEO performansınızı analiz etmenize, geri bağlantılar için siteleri hedeflemenize ve rakiplerinizi belirlemenize yardımcı olabilir. Ancak, yüksek bir DA puanının Google’da üst sıralarda yer almayı garanti etmediğini unutmamak önemlidir.

Etki alanı otoritesi, bir sitenin güvenilirliğinin ve uzmanlığının bir göstergesidir. Bir sitenin DA’sı yüksek olduğunda, arama motorlarında iyi bir sıralamaya sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Arama motoru sıralamanızı iyileştirmeye çalışıyorsanız, alan adı otoritesi ölçülmesi gereken en iyi metriklerden biridir. Ancak, bunun göreceli bir metrik olduğu unutulmamalıdır. Web siteniz büyüdükçe ve değiştikçe puanınızın yükselmesini veya düşmesini bekleyebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer metrik de Anahtar Kelime Zorluğudur. Bu metrik, belirli bir anahtar kelimenin aranmasının ne kadar zor olduğunun bir kombinasyonudur. Dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır. Düşük DA puanı, spam içerikli veya spam bir alan adına işaret edebilir.

Yüksek bir DA puanı Google’da üst sıralarda yer almayı garanti etmese de, sitenizin sektörünüzdeki diğer web sitelerine kıyasla nerede durduğuna dair bir fikir verebilir. Ayrıca sıralamanızı iyileştirmek için ne yapmanız gerektiği konusunda da fikir verebilir.

Daha yüksek bir DA puanı almak hızlı bir çözüm değildir. Bunun yerine, uzun vadeli bir stratejidir. DA değerinizi artırmak için içeriğinizi geliştirmek, diğer otoritelerle bağlantı kurmak ve yüksek kaliteli geri bağlantılar oluşturmak gibi çeşitli SEO stratejilerine odaklanmalısınız.

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

Arama Sorgusunun Niyeti

Google Arama Algoritmasında, arama amacı her zaman önemli olmuştur. Google’ın kullanıcıların niyetlerini eşleştirmeye yardımcı olmak için birden fazla algoritma güncellemesi yapmasının nedeni budur.

Google arama motorunun arkasındaki beyin olan RankBrain, bir arama sorgusunu en alakalı sonuçla eşleştirmek için sofistike makine öğrenimi tekniklerini kullanır. Bir web sitesini en üst sıraya çıkarmak için bir dizi unsur olsa da, arama amacına göre nasıl optimize edileceğini bilmek başlamak için iyi bir yerdir.

Üç ana arama amacı türü vardır: gezinme, işlem ve bilgi. Her birinin kendine özgü gereksinimleri vardır. Örneğin, gezinme amaçlı aramalarda içeriğin anahtar kelimeyle eşleşmesi gerekirken, işlem amaçlı aramalarda içeriğin arama yapan kişinin amacıyla eşleşmesi gerekir. Bu nedenle içeriğinizin kullanıcının arama amacıyla uyumlu olmasını sağlamak SEO’nuzu geliştirmek için çok önemlidir.

Bir aramanın amacını öğrenmek her zaman kolay değildir. Bazı arama kullanıcıları satın alma modundayken bazıları değildir. Siteniz için doğru amacı belirlemek üzere, hedef kitlenize hitap etmesi muhtemel içerik türünü belirlemeniz gerekir.

Sonuç olarak, içeriğinizin doğru formatta olması gerekir. Bu, sayfalarınızın konu, ürün ve şirket hakkında bilgi içermesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca SEO taktiklerinizin teknik yönlerden daha fazlasını içerdiğinden emin olmalısınız.

Kullanıcının amacını karşılayacak doğru içeriği bulamazsanız, sıralama kaybı yaşayabilirsiniz. Bir kullanıcı alakasız bir sonuç bulduğunda, tıklayıp başka bir arama yapmayı deneyecektir. Google’ın kullanıcının amacına baktığını ve bunu çok ciddiye aldığını unutmayın. Sitenizde yapacağınız birkaç basit değişiklikle, kullanıcılarınızın sorguları için en alakalı sonuçları almasını sağlayabilirsiniz.

PageRank Nedir?

PageRank, web sayfalarının web sayfası sıralamalarını hesaplayan bir algoritmadır. Bu, arama motoru optimizasyonu amacıyla yapılır. Algoritma, indekslenen web sayfalarının kalitesini ve miktarını değerlendirir.

PageRank, Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page tarafından geliştirilmiştir. Stanford Üniversitesi’ndeki doktora araştırması, World Wide Web bağlantı sisteminin matematiksel özellikleri üzerine odaklanmıştır. Web sayfalarının önemini ölçmek için bağlantı kavramından yararlandı.

Larry Page, çalışması sırasında belirli bir web sayfasına verilen bağlantı sayısının web sitesinin popülerliğinin bir göstergesi olarak kullanılabileceğini keşfetti. Bu görüşü kullanarak, bir web sayfasına verilen bağlantıların sayısını hesaplamak için bir yöntem geliştirdi.

1998 yılında PageRank algoritmasının ilk versiyonunu icat etti. Başlangıçta, web’deki toplam sayfa sayısına dayanıyordu. Ancak, orijinal algoritmanın manipüle edilmesi çok kolaydı.

Sonunda, daha popüler web sitelerinin daha az popüler olanlardan daha fazla ağırlık taşıdığı keşfedildi. Bunun nedeni, diğer sitelerden bağlantı alma olasılıklarının daha yüksek olmasıydı. Sonuç olarak, web sitesi sahipleri en yüksek PageRank puanını almak için devasa bir arayışa başladı.

PageRank başlangıçta dört web sayfasından oluşan küçük bir evreni temel alsa da, algoritma o zamandan beri ek parametreler içerecek şekilde güncellendi. Bugün Google, organik sonuçların alaka düzeyini belirlemek için 200’den fazla sıralama faktörü kullanmaktadır.

Algoritma her arama sorgusunu ayrı ayrı ele alır. Bir web sayfasına verilen bağlantıların miktar ve kalitesinin yanı sıra bağlantı metninin ifadesini de analiz eder. Bağlantı metnindeki anahtar kelimeler arama sorgularıyla ilişkilendirilirse PageRank hesaplanır.

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

RankBrain Nedir?

RankBrain, Google tarafından kullanıcı niyetini anlamak için kullanılan bir yapay zeka sistemidir. Arama motorunun bir sorgu için en alakalı sonuçları bulmasına ve önceliklendirmesine yardımcı olur.

RankBrain, kullanıcı davranışındaki kalıplardan öğrenmek için makine öğrenimini kullanır. Bunu, kelimelerin kavramlarla nasıl ilişkili olduğunu analiz ederek yapar. Ayrıca RankBrain, kullanıcının arama teriminin bağlamına da bakar. Kullanıcının sorgusu, sorusuyla alakalı olma olasılığı en yüksek olan bir kelime vektörüyle bu şekilde eşleştirilir.

RankBrain en iyi uzun kuyruklu sorgularda çalışır. Ayrıca daha önce hiç görmediğimiz sorgularda da daha iyi çalışır. Ve bir kullanıcının ne istediğini tahmin etme konusunda Google’ın mühendislik ekibinden daha etkili olabilir.

RankBrain, Google tarafından kullanılan çeşitli algoritmalardan biridir. Algoritma, İnternet’teki tüm web sitelerindeki içeriği analiz etmek için büyük veri setleri kullanır. RankBrain, görünüşte bağlantısız aramalar arasındaki kalıpları tanımlar. Ancak, tüm arama sorgularının sıralaması üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.

Google’ın Rank Brain’i ülkelere göre değişiklik gösterir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki aramalar için Avustralya’dakilerden farklı sonuçlar gösterir. Ancak RankBrain’in Google’ın algoritmasının yalnızca küçük bir bileşeni olduğunu unutmamak önemlidir.

Arama motoru ayrıca bağlantılara da dayanır. Ancak bağlantılar RankBrain’de eskisine kıyasla daha küçük bir rol oynuyor. Dolayısıyla, sitenizin RankBrain tarafından üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, teknik açıdan sağlam ve arama motoru dostu olduğundan emin olmanız gerekir.

Nihayetinde, Google’ın yeni Sorgu Sistemi, sorguya dahil olan varlıkları ve başarı ölçütlerini dikkate alacaktır. Bu sinyaller buna göre ağırlıklandırılacak ve sistem tüm arama sorguları için kural setleri oluşturacak. Sonuç olarak, SEO kampanyalarının arama motoru sıralama ortamındaki değişikliklere uyarlanabilir olması gerekecektir.

Google Arama Algoritması Nedir, Nasıl Çalışır?

Backlink Nedir?

Geri bağlantılar, arama motoru optimizasyonunun (SEO) önemli bir unsurudur. Başka bir web sayfasından web sitenize yönlendiren bir bağlantıdır. Arama motorları, belirli bir web sayfasına işaret eden bağlantıların sayısını ve kalitesini, o sayfanın değerini değerlendirmek için bir sinyal olarak kullanır. Bir web sayfası ne kadar çok bağlantıya sahipse, arama motoru nezdinde o kadar fazla güvenilirliğe sahip olur.

Bağlantı kurma, içerik oluşturmayı ve diğer insanların dikkatini çekmeyi içeren bir SEO stratejisidir. Bu, müşterileri web sitenize çekmeye yardımcı olacaktır. Ancak bu biraz zor olabilir. Pek çok geri bağlantının spam niteliğinde olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekir. Bunlardan çok fazla olması, web sitenizin arama motorlarını kandırmaya çalışıyormuş gibi görünmesine neden olur.

Bundan kaçınmak için her zaman okuyucu dostu içerikler oluşturmalısınız. Okuyucularınız makalenizi sosyal medyada paylaşabilir ve bu da sitenizin daha fazla görünür olmasını sağlayabilir. Ayrıca, e-posta veya web sitenizin iletişim formu aracılığıyla başkalarına ulaşarak ağınızı oluşturmaya çalışın.

Kaliteli geri bağlantılar elde etmek için çok çalışmanız ve hedef kitlenizi düşünmeniz gerekir. Bunu yapmanın iyi bir yolu blog yazısı yazmaktır. Ürününüz veya hizmetiniz hakkında bilgilendirici bir makale yazabilir ve insanlardan bunu sosyal ağlarında paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Genellikle yorumlarında web sayfanıza bir bağlantı ekleyeceklerdir.

Geri bağlantılar oluşturmak önemlidir çünkü web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. Harika bir iş çıkarırsanız ziyaretçilerinizi ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için Backlink Nedir, Neden Önemlidir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Teknolojik Bilgi'nin kurucusu, Teknoloji ve Yazılım hakkında makale yazarı.

Yorum Yap