Akıllı telefon kameranızla daha iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız, nesnenize nasıl odaklanacağınızı ve kameranın özelliklerini doğru şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekecektir. Yüksek dinamik aralığa sahip fotoğraflar çekmeyi ve lensler arasında geçiş yapmayı da öğrenmeniz gerekecektir.
İçerik Tablosu
Nasıl Daha İyi Fotoğraf Çekebilirsiniz?
Daha iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız, başlamak için atabileceğiniz birçok adım vardır. Öncelikle, fotoğraf makinesini nasıl kullanacağınızı ve hangi özellikleri destekleyebileceğini öğrenmeniz gerekir. Ardından, pozlama ve renk seçeneklerinden en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı öğrenmeniz gerekir.
Örneğin, optik zoom kullanabilirsiniz. Bu, sahnenin daha fazlasını görmenizi sağlar, ancak fotoğraf çözünürlüğünü de düşürecektir. Öte yandan esnek bir tripod, daha uzun pozlamalar ve daha ilginç çekimler yapmanızı sağlayabilir.
Daha teknik ve uygulamalı bir yaklaşım için, kameranın manuel odağıyla fotoğraf çekmeyi deneyebilirsiniz. Telefonu sabit tutmak kendi başına yeterince zordur, ancak bunu lensi konuya paralel tutma ihtiyacıyla birleştirdiğinizde, hızla bunalabilirsiniz.
Akıllı telefon fotoğrafçılığınızı daha iyi hale getirmenin, elinizdeki doğal ışıktan en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı öğrenmek de dahil olmak üzere birçok yolu vardır. Ayrıca telefonunuzun düzenleme uygulamasında yerleşik olarak bulunan çeşitli pozlama araçlarıyla da oynayabilirsiniz.
Bazı akıllı telefonlar, düşük ışık koşullarında çekim yapmayı kolaylaştırmak için yapay aydınlatma özelliği sunar. Zor gibi görünebilir ama sonuçta çok daha dinamik bir fotoğraf elde edersiniz.
En zor zorluklardan biri de konuları katmanlara ayırmaktır. Bunu yaparken, iş için en iyi konuyu seçerek dağınık bir fotoğraftan kaçınmak önemlidir.
Pozlamayı Ayarlayın
Bir akıllı telefon kamerasının pozlaması iyi bir fotoğraf elde etmek için çok önemlidir. Sensöre ulaşmasına izin verilen ışık miktarını ve görüntünün ne kadarının odakta olduğunu belirleyecektir. Genellikle kamera ayarlarınızı değiştirerek pozlamayı değiştirebilirsiniz.
Birçok akıllı telefon kamerası kendi yerleşik pozlama kontrollerini sunmaz ve bu ayarlamaları yapmak için fotoğraf düzenleme uygulamalarına güvenmeniz gerekir. Bununla birlikte, bazı uygulamalar çok basittir ve pozlamanızı kolayca ayarlamanıza olanak tanır.
Fotoğraflarınızı iç mekanda çekmek istiyorsanız, üstten yapay aydınlatma veya pencere ışığı kullanın. Fotoğraflarınızda parlama yaratacağı için doğrudan güneş ışığı kullanmaktan da kaçınmalısınız.
iPhone kamera uygulaması, fotoğraflarınızı çekmeden önce pozlamasını ayarlamanıza olanak tanır. Bunu, ekranın istediğiniz alanına dokunarak veya kaydırarak yapabilirsiniz. Pozlamadan memnun olduğunuzda, fotoğrafı çekmek için deklanşör düğmesine dokunabilirsiniz.
Dış mekan çekimleri için flaş kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu, mercek parlamasına neden olabilir ve mükemmel olmayan görüntülerle sonuçlanabilir. Öte yandan, altın saatte çekim yapıyorsanız, çekiminize biraz parlaklık katmaya hazırlıklı olmalısınız.
Akıllı telefonlar genellikle düşük ışık koşullarında çok iyi çalışır. Yumuşak bokeh efekti yaratmak için ideal olan geniş bir diyafram açıklığı kullanabilirler. Ayrıca daha fazla ayrıntı yakalamanıza yardımcı olabilecek hızlı bir deklanşör hızı da kullanabilirsiniz.
Akıllı telefon fotoğraflarınızın pozlamasını değiştirmek kolaydır. Fotoğrafı daha açık hale getirmek için parmağınızı güneş simgesi üzerinde yukarı, daha koyu hale getirmek için ise aşağı kaydırmanız yeterlidir.
En Doğru Lensi Seçin
Eğer bir akıllı telefon kullanıcısıysanız, muhtemelen aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla kamera lensine sahip olduğunuzun farkındasınızdır. Standart, telefoto ve ultra geniş açı. Her birinin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri var. Bazı kullanıcıların bunları farklı amaçlar için kullanmayı tercih etmesi şaşırtıcı değil. İyi haber şu ki, her birinden en iyi sonuçları almak için lensler arasında geçiş yapabilirsiniz.
iPhone’un çift kamerası yalnızca selfie’ler için değil, manzara fotoğrafçılığı için de kullanışlı. Tek bir düğmeye dokunarak lensler arasında geçiş yapmak çocuk oyuncağı. Sıkıştığınızda, harici bir lens takarak daha iyi bir fotoğraf çekebilirsiniz.
Fotoğraflarınızın kalitesini artırmanın bir püf noktası da iyi ışıkta çekim yapmaktır. Telefonunuz tam teşekküllü bir DSLR olmasa da, düşük ışık koşullarının üstesinden gelebilecek bir flaşa sahiptir. Doğal aydınlatma eksikliğini telafi etmek için yapay aydınlatma da kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, bir gece çekimi yapacaksanız, ambiyansı geliştirmek için ekrana dokunmaktan çekinmeyin.
iPhone’da bir dizi başka şık numara var. Örneğin, ön kamerayı kullanma havasında değilseniz, sarkan bir selfie çekmek için arkaya bakan kameraya geçebilirsiniz. Ve özellikle kurnaz hissediyorsanız, bazı korkak arka plan bulanıklaştırma efektleri için karışıma üçüncü bir kamera bile ekleyebilirsiniz. Ancak çoğunlukla, konuşmayı yapacak olan öne bakan kameradır.
Fotoğraf çekmek için günün en iyi zamanına gelince, en iyisi güneş çok yükselmeden sabahın erken saatleridir. Ayrıca, gün ortasında sert ışıktan kaçınmaya çalışın.
Yakınlaştırma Yapmayın
Bu, dışarı çıkıp akıllı telefonunuz için bir telefoto lens satın almanız gerektiği anlamına gelmez. Takması çocuk oyuncağıdır ve kamera çoğu modelde etkileyici bir piksel sayısına sahiptir. En iyi yanı ise yolda fotoğraf çekmek için bir kamera çantası taşımak zorunda olmamanız. Ve tüm bunları benzer büyüklükteki bir fotoğraf makinesinin onda biri fiyatına elde edebilirsiniz. Ne olursa olsun, akıllı telefonunuz için tek kameradır, bu nedenle onu mümkün olduğunca sık kullanmaya öncelik vermeniz zorunludur. Neyse ki, bunu yapmanıza yardımcı olacak birkaç uygulama var. Bunlardan biri şimdiye kadar kullandığım en iyi mobil fotoğraf düzenleme uygulaması. Ekrana tek bir tıklamayla, sandal kullanmak zorunda kalmadan arkadaşlarımla ve ailemle kolayca fotoğraf paylaşabiliyorum.
Odaklamayı Ayarlayın
Akıllı telefonunuzda odağı ayarlamanın pek çok yolu vardır. Ancak tüm akıllı telefonlar aynı özellikleri sunmaz. Bazı kameralar odaksız bir sisteme sahiptir, bu da ne yaparsanız yapın her şeyin odakta kalacağı anlamına gelir. Fotoğrafınızın bulanık çıkmasını önlemek için yüz tanıma özelliğini bile kullanabilirsiniz.
Yukarıda bahsedilenleri yapmak için kamera uygulamasını açmanız gerekecektir. Uygulamaya girdikten sonra ekrana dokunmak isteyeceksiniz. Bu, kameranızı seçtiğiniz konuya odaklayacak ve ayrıca aydınlatmayı optimize edecektir.
Yumuşak bir bokeh efekti elde etmek için ayarları manuel olarak yapmak da mümkündür. Bu özellikle makro fotoğraflar çekmek için kullanışlıdır.
Bunu yapmanın en iyi yolu uygulamayı açmak, ekrana dokunmak ve odak tekerleğini soldan sağa hareket ettirmektir. Daha sonra görüntüyü kaydettiğinizden emin olun. Bir Android cihaz kullanıyorsanız, ayarları yapmanıza yardımcı olacak +/- simgelerine muhtemelen erişiminiz olacaktır.
Telefonunuzun kamera özellikleri hakkında bilgi edinmek için zaman ayırarak daha iyi bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Örneğin, telefonunuzun RAW dosyaları çekmenize olanak tanıyan bir özelliğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Bunlar standart JPEG formatından çok daha büyük dosyalardır ve bunları daha sonra bilgisayarınızda düzenleyebilirsiniz.
Son olarak, iyi bir ışıkta pratik yaptığınızdan emin olun. Dış mekan çekimi yapıyorsanız, doğrudan güneş ışığı altında çekmeyin. Telefonunuz iyi bir fotoğraf çekebilse bile, göz kamaştırıcı bir mercek parlaması fotoğrafı mahvedebilir. Ayrıca, elinizi sabit tuttuğunuzdan emin olun. Aksi takdirde, kamera hareketli nesneleri takip etmekte zorlanacaktır.
HDR Özelliğini Kullanın
Daha iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız, akıllı telefonunuzdaki HDR özelliğini kullanmalısınız. Bu özellik resimlerinizin genel parlaklığını artırabilir. Ancak bazı istenmeyen durumlarla da karşılaşabilirsiniz.
İster iPhone ister Android telefonunuz olsun, HDR fotoğrafları kolayca çekebilirsiniz. İşlem, özel bir kamerayla çekim yapmaya benzer. Başlamak için ekrana dokunmalı ve odaklanmalısınız. Bunu yaptıktan sonra, bir HDR çekim modu seçmeniz ve deklanşör düğmesine dokunmanız gerekir.
İyi bir HDR sekansı, sahnenin parlak noktalarında ve gölgelerinde tüm ayrıntıları içeren bir fotoğrafla başlamalıdır. İkinci ve üçüncü fotoğraflar için pozlamayı farklı seviyelere değiştirmelisiniz. Bunları tek bir görüntüde birleştirmeye hazır olduğunuzda, deklanşöre tekrar dokunabilir veya uzaktan deklanşör çekmek için ses açma düğmesini kullanabilirsiniz.
Bir HDR fotoğrafı nasıl çekeceğinizden emin değilseniz, size yardımcı olacak birkaç ipucu vardır. İlk olarak, bir tripodunuz olduğundan emin olmalısınız. İkinci olarak, güneşin genel görüntüyü etkileyebileceğinin farkında olun. Ve son olarak, resminizi aşırı pozlamamaya dikkat edin.
Bazı yeni telefonlar otomatik HDR özelliği de sunuyor. Bu modlar otomatik olarak belirli sayıda hızlı çekim yapabilir. Bu ayarları telefonunuzun ayarlarından yapabilirsiniz.
Bir DSLR kullanıyorsanız, HDR görüntüleri elle çekebilirsiniz. Ancak bu bazı hizalama sorunlarına yol açabilir. Görüntülerinizi sonradan işlemeyi denemeniz gerekebilir.
Nihai HDR fotoğrafınızın sonuçlarını değiştirmenize olanak tanıyan bazı HDR mobil uygulamaları da vardır. Bunlar ücretsiz ile birkaç dolar arasında değişmektedir.