Google Asistan, Android ve iOS cihazların yanı sıra Google Home’da da kullanılabilen yapay zeka destekli bir sesli asistandır. Alarm kurmanıza, müzik çalmanıza ve evdeki cihazları kontrol etmenize yardımcı olabilir. Google Asistan’ı “OK Google” veya “Hey Google” diyerek açabilirsiniz. Ardından, cihazınızın navigasyon stiline bağlı olarak çeşitli yöntemlerle onu tetikleyebilirsiniz.
Google Asistan, Google tarafından geliştirilen sesle etkinleştirilen bir sanal asistandır. Google’ın akıllı saatleri ve kulaklıklarının yanı sıra Android telefonlar ve çeşitli akıllı ev cihazlarında da mevcuttur. Etkinleştirildiğinde, Google Asistan hatırlatıcılar ve alarmlar ayarlamanıza, soruları yanıtlamanıza, akıllı evinizi kontrol etmenize ve daha fazlasına yardımcı olabilir. Yapay zekaya dayanmaktadır.
İçerik Tablosu
Google Asistan Nedir?
Google Asistan, Google tarafından oluşturulan bir yapay zeka (AI) sanal asistanıdır. Google’ın AI öncelikli stratejisinin temel taşıdır ve muhtemelen kullanıcıların Google’ın neredeyse tüm temel ürünleriyle nasıl etkileşimde bulunacağını tanımlayacaktır.
Kullanıcısı adına görevleri yerine getirmek için ses aktivasyonu ve makine öğrenimini kullanan dijital bir kişisel asistandır. Sorulara yanıt verebilir, kullanıcının Google hesabındaki bilgileri gösterebilir, cihazdaki donanım ayarlarını yapabilir ve oyun oynayabilir.
Uygulama, Apple’ın Siri’si, Amazon Alexa ve Microsoft’un Cortana’sı da dahil olmak üzere diğer sesle etkinleştirilen sanal asistanlarla rekabet ediyor. Çoğu Android telefonda ve birçok akıllı ev cihazında mevcuttur.
Bir Google Asistan cihazı, bir kullanıcının “Hey Google” demesi veya “Hey Google” gibi bir ses çıkarması gibi bir aktivasyon algılayana kadar bekleme modunda bekleyebilir. Ardından kısa ses parçacıklarını işleyecek ve isteği yerine getirmek için bunları Google sunucularına gönderecektir.
Cihaz birkaç saniye içinde bir aktivasyon algılamazsa, bekleme modundan çıkacaktır. Daha sonra bu ses parçacıklarını kaydedecek ve işlenip yerine getirilmesi için Google’a gönderecektir.
Apple’ın Siri’si ve Amazon’un Alexa’sı gibi sesle etkinleştirilen diğer sanal asistanların aksine, Google Asistan çok daha geniş bir soru yelpazesinin üstesinden gelebilir. Bunun nedeni, bir sorguyu her duyduğunda Google’ın web genelindeki arama sonuçlarından yararlanmasıdır.
Asistan’ın bir diğer harika özelliği de geçmiş davranışlarınızdan öğrenebilmesi. Örneğin, işe gidip gelirken trafik güncellemelerini sorarsanız, doğru ve gerçek zamanlı bir tahmin sağlamak için önceki günkü GPS konum verilerinizi kullanabilir.
Asistan’ı ayrıca hatırlatıcılar ayarlamak, hava durumunu kontrol etmek, araç paylaşım hizmetlerinde yolculuk rezervasyonu yapmak ve ampulleri, termostatları ve diğer akıllı ev cihazlarını kontrol etmek için de kullanabilirsiniz. Google Asistan’ı destekleyen bir dizi akıllı kulaklık bile var.
Bir Pixel telefon kullanıyorsanız, önce “Hey Google” demeden belirli basit komutları vermenizi sağlayan Hızlı İfadeler adlı şık bir ayarı etkinleştirebilirsiniz. Çocuklarınız varsa ve her bir şey yapmak istediğinizde “Hey Google” demek zorunda kalmaktan kaçınmak istiyorsanız bu yararlı olabilir. Henüz Pixel olmayan cihazlarda mevcut değil, ancak gelecekte bir özellik haline gelebilir.
Google Asistan Nasıl Çalışır?
Google Asistan, Android telefonlarda ve Google Home hoparlörde yerleşik olarak bulunan sesle etkinleştirilen bir yapay zeka (AI) teknolojisidir. Kullanıcıların sorularına sözlü olarak hızlı yanıtlar vermek ve hatırlatıcıları ayarlamak veya yolculukları planlamak gibi cihaz adına diğer görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmıştır.
“Hey Google” ya da “OK Google” gibi uyandırma sözcüklerini söyleyerek kullanabileceğiniz cihaz, komutları dinlemeye başlayacak ve sözlü ya da yazılı yanıtlar verecektir. Bazı sorgular için Google arama sonuçlarıyla da yanıt verebilir.
Siri’nin aksine, Google Asistan sorunuzun bağlamını anlayabilir ve bir cevap bulabilir. Örneğin, “Stephen Colbert kaç yaşında?” diye sorup ardından “hangi filmleriyle tanınır?” derseniz, Google Asistan “Colbert’in boyu” demek istediğinizi anlar.
Ancak belirli bir soru için her zaman doğru yanıtı alamaz. Bunun nedeni, web genelinde eksiksiz bir yanıt sağlamak için tek bir kaynak kullanmak yerine, bir yanıt bulmak için çeşitli kaynaklardan çalışması gerektiğidir.
Örneğin, Google Asistan destekli bir web sitesinin yanıtı öne çıkan snippet’lerden (arama sonuçları sayfasının en üstünde yer alan ve belirli bir sorguya sahip olduğunuzda gördüğünüz ilk şey olması gereken yanıt kutusu) alması alışılmadık bir durum değildir.
Eğer öyleyse, sonuç tam olarak aradığınız bilgiyi bulabileceğiniz bir web sitesine bağlantı olacaktır. Ancak bu sadece kullanımı kolay bir bağlantı değildir; aynı zamanda insanları web sitenizi ziyaret etmeye ve buradaki içerikten yararlanmaya teşvik etmenin harika bir yoludur.
Bu, işletmenizi pazarlamak ve kitlenizi büyütmek için harika bir yoldur, ancak işletmeler için içeriklerini Asistan uyumlu arama sonuçlarına eklemek zor olabilir. Bunun nedeni, insanlar için doğru ve yararlı olan alakalı yanıtlar oluşturmanın çok zaman almasıdır.
Bu nedenle Google Asistan, konuşmayı bilgisayarlar tarafından daha kolay anlaşılan seslere ve kelimelere ayırma prosedürü olan doğal dil işleme üzerine inşa edilmiştir. Bu, Asistan’ın dilinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde yorumlamasına yardımcı olurken sizden daha fazla şey öğrenmesini sağlar. Ayrıca, sormayı düşünmediğiniz soruları yanıtlamak için de çalışabilir.
Google Asistan’la Ne Yapabilirim?
Google Asistan, sesli komutlarla her türlü şeyi yapmanızı sağlayan sanal bir asistandır. Uygulamaları açabilir, mesaj gönderebilir, arama yapabilir, müzik çalabilir, hava durumunu kontrol edebilir, akıllı cihazları kontrol edebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Tüm Android telefon ve tabletlerin yanı sıra Android 5.0 veya üzeri sürümleri çalıştıran bazı eski telefonlarda da kullanılabiliyor ve akıllı hoparlörlerde, kulaklıklarda ve diğer ürünlerde de bulunabiliyor.
Asistan’ı kullanmanın en iyi yollarından biri, ona ilgi alanlarınız hakkında bilgi vermek ve spor takımları veya en sevdiğiniz filmler gibi sizinle ilgili bilgileri size sunmasına izin vermektir. Hatta en sevdiğiniz grubun adı veya gideceğiniz konser gibi belirli bilgileri bile getirebilir.
Assistant’tan en iyi şekilde yararlanmanın bir başka yolu da, belirli komutları söylediğinizde farklı eylemleri tetikleyen “rutinler” oluşturmaktır. Bu rutinler günlük görevlerinizi otomatikleştirmenin harika bir yoludur ve haberlerinizi okumak, hava durumunu kontrol etmek, müzik çalmak, bir uçuşu kontrol etmek veya bir e-posta göndermek gibi görevleri içerebilir.
Farklı uygulamalarda belirli eylemleri tetikleyen kısayollar da oluşturabilirsiniz. Örneğin, bakiyenizi kontrol ettiğinizde veya yeni bir kart yatırdığınızda doğrudan bankanızın uygulamasını açmak için “Mobil para yatırma” ifadesini atayabilirsiniz.
Ekstra bir bonus olarak Asistan, telefonunuzda veya tabletinizde gezinirken web’deki metinleri bile çevirebilir. “Hey Google, bunu oku” dediğinizde sayfayı size otomatik olarak sesli bir şekilde okuyacaktır. Sayfanın hızını ve kaydırılmasını da kontrol edebilirsiniz.
Yabancı bir ülkeye seyahat ediyorsanız ve dili bilmiyorsanız, Google Asistan size çok yardımcı olabilir. Herhangi bir işaretin veya tabelanın fotoğrafını çekebilir ve sizin için çevirmesini isteyebilirsiniz. Seçtiğiniz dili üst üste bindirecek ve bağlamsal yanıtlar ve bilet satın alma veya müzik çalma bağlantılarıyla birlikte size geri konuşacaktır.
Asistan’ı alarm kurmak, egzersizlerinizi takip etmek ve önemli toplantıları veya randevuları kaçırmadığınızdan emin olmak için de kullanabilirsiniz. Hatta size gününüzün bir özetini sunarak ve trafik koşulları ve yaklaşan etkinlikler hakkında bilgi vererek size yardımcı olabilir.
Google Asistan Nasıl Açılır?
Google Asistan, sesle etkinleştirilen en kullanışlı dijital asistanlardan biridir. Hava durumunu bildirmekten müzik çalmaya kadar her şeyi sesinizle yapmanıza yardımcı olabilir. Günlük rutinlerinizi otomatikleştirmek ve hayatınızı kolaylaştırmak için de harikadır.
Google Asistan çoğu Android cihazda önceden yüklenmiş olarak gelir, böylece başka bir şey indirmenize gerek kalmadan kullanmaya başlayabilirsiniz. Açmak için Ana Ekran düğmesine uzun basmanız yeterlidir.
Asistan uygulaması açılacaktır, ardından onunla konuşmaya başlayabilirsiniz. Komutlarınıza hemen yanıt verecektir.
Asistan’ı daha akıllı hale getirmek istiyorsanız, sesini, dilini ve diğer ayarlarını değiştirebilirsiniz. Örneğin, sesinizi tanımak için kullandığı sesi değiştirebilir ve haberleri hangi haber kaynaklarından alacağını seçebilirsiniz.
Ayrıca, sesinizi tanıma becerisini geliştirmek için Asistan’ın ses modelini istediğiniz zaman yeniden eğitebilirsiniz. Yeniden eğitmek için Hey Google ve Ses Eşleştirme > Ses modeli’ne gidin ve Ses modelini yeniden eğit’e dokunun.
Android telefonlarda, Asistan’ı tetiklemek için Ana Ekran düğmesine uzun basabilirsiniz. Telefonunuz kilitli olsa bile bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Apple iOS kullanıcıları Asistan’ı Asistan uygulaması aracılığıyla veya Ana Ekran düğmesine basıp “Hey Google” veya “Ok Google” diyerek etkinleştirebilir. Ancak, bir iPad’iniz varsa, onunla her konuşmak istediğinizde Asistan uygulamasını başlatmanız gerekecektir.
Asistan uygulamasıyla ayrıca hesabınıza bir kişi ekleyebilir ve bu kişiyi sesinizle arayabilirsiniz. Bunu yapmak için önce Asistan’a kişilerinize erişim izni vermeniz gerekir. Kişinin birden fazla numarası varsa, aramalar için hangisini kullanmak istediğini seçmeniz istenecektir.
Aynı anda birden fazla görev yapmak için bir Google Asistan Rutini oluşturabilirsiniz. Örneğin, Asistan’dan tek bir komutla hava durumunu bildirmesini, ışıklarınızı açmasını ve bir metin mesajı göndermesini isteyebilirsiniz.
Google Asistan, muhtemelen henüz bilmediğiniz birçok özelliğe sahip güçlü bir dijital asistandır. Uygulamaları açmak, metin göndermek ve arama yapmak için kullanılabilir. Ayrıca sesle etkinleştirilen hatırlatıcılar, akıllı cihazları kontrol etme ve daha fazlası için de kullanılabilir. En iyi özelliği ise Rutinler oluşturabilmesidir.